Yazar : Uzm. Dr. H. Uğur Boysan
Uzmanlık : Göğüs Hastalıkları
Yazar'ın Makale Sayısı: 2
Tarih : 27.10.2023

Gripten Korunmak İçin Önleminizi Alın

     Soğuk havaların etkisi, hava kirliliğinin artması, kapalı ve sıkışık ortamlarda bulunma mecburiyetinin hastalıklara davetiye çıkardığını belirten Adatıp Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Boysan, kış aylarında sıklıkla görülen hastalıklar ve korunma yöntemleri hakkında bilgilendiriyor.

Soğuk algınlığı ve grip; kuru öksürük, aniden başlayan burun akıntısı, boğaz ağrısı, gözlerde sulanma ve yanma ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Beraberinde yorgunluk ve baş ağrısının da görülebildiği soğuk algınlığı, bol sıvı tüketimi ve iyi bir istirahat döneminin ardından ortadan kalkar. Ancak hastalığın devam etmesi ve ilerlemesi durumunda doktor gözetiminde antibiyotik ilaçlar alınması gerekebilir.

En çok kimler risk altındadır?

• Küçük çocuklar ve 65 yaşından büyük olan kişiler,
• Şeker hastaları,
• Astım ve kronik akciğer hastalığı olanlar,
• Transplantasyonlu organ nakli yapılmış hastalar,
• Böbrek hastaları,
• Bakımevlerinde ve huzurevlerinde kalanlar,
• Bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi gören kişiler,
• Anne adayları,
• Bebekler soğuk algınlığı ve gribi daha çabuk yakalanırlar. Türkiye'de bu gruplara giren yaklaşık 30 milyon kişi yaşamaktadır.

Kuru öksürük çok sık görülüyor

Adatıp Hastanesi’nden Dr. Uğur Boysan; öksürüğün, solunum yolu hastalıklarının en net belirtileri arasında olduğunu söylüyor. Öksürük, çoğunlukla solunum yollarındaki kan, balgam, yabancı madde ya da bronşlardan gelen salgı maddeleri sebebiyle gelişir. Şiddetli şekilde soluk verme esnasında gırtlak kapanır ve ses telleri kasılır ve öksürme fonksiyonu gerçekleşir. Kuru öksürük tedavisi için, temiz hava şartlarının olduğu yerlerde vakit geçirmeye çalışın ve egzoz dumanı, fabrika dumanı olan yerlerden uzak durun. Sigara içmeyin ve sigara içilen mekânlardan uzaklaşın. Doktorunuzun gerekli muayeneleri yaptıktan sonra öksürüğün sebebini belirleyip, uygun tedavi yöntemlerini uygulayacaktır.

Hastalıklardan korunmak için;
Grip virüsünün vücuda girmesi ile başlayan bulgular genellikle 7-10 günde iyileşme ile sonuçlansa da, bazen sinüzit, bronşit veya zatürre gibi bazı ciddi enfeksiyonlara yol açabilirler. Bu nedenle gripten korunma çok önemlidir. Özellikle grip salgınlarının yaygın olduğu sonbahar ve kış aylarında alacağınız basit önlemler ile gripten korunabilirsiniz.
Dengeli beslenin: Vücudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminler yeterli olarak alınmazsa, vücut direnci düşer ve solunum organları mukoza hücreleri de bu durumdan etkilenir.
Yeterli miktarda su için: Solunum mukoza hücrelerinin nemli olması, virüs taşıyan damlacıkların etkisine karşı direnci sağlar. Bu nedenle özellikle su içme ihtiyacının azaldığı kış mevsimi de dâhil olmak üzere, her dönemde günde 8–10 bardak su içilmesi faydalıdır.
Düzenli spor yapın: Sağlıklı yaşamın bir parçası olan spor, gripten korunmak için de çok önemlidir. Yetişkin biri için haftada 3 gün, günde 1 saat olmak üzere spor yapılması faydalıdır.
Stresten uzak durmaya çalışın: Stres, vücut direncini azaltarak hastalıklara davetiye çıkaran en önemli etkenlerdendir. Bu nedenle, çeşitli yollar ile stresten uzaklaşmak sağlıklı kalmayı da beraberinde getirecektir.
Sigara içmeyin: Sigara da aynı stres gibi vücut direncini azaltır. Ayrıca virüs yüklü damlacıklar, sigara içilen ortamlarda, dumana yapıştıkları için hastalık yapıcı özellikleri artar.
Kalabalık yerlerde kendinizi korumaya çalışın: Toplu taşıtlar, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerde grip olan bir kişinin aksırması ile virüsler büyük bir hızla hareket ederek 3-4 metre uzağa yayılabilir. Bu nedenle özellikle bu tür yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat etmek, temizliğe özen göstermek gibi basit tedbirler ile gripten korunabilirsiniz.
Düzenli uyuyun: Bir gece uykusuz kalındığında, virüslere karşı savaşan vücut hücreleri yarı yarıya azalmaktadır.
Aşırı sıcak ortamlardan kaçının: Özellikle kış mevsiminde daha çok kapalı ve sıcak ortamlarda bulunmak, solunum mukoza hücre zarlarının kurumasına neden olacağından virüslerin vücuda girişini kolaylaştırabilir.
Sık sık ellerinizi yıkayın: Mikroplar hava ve fiziksel temas ile hızla yayılır. Özellikle ellerinizi göz, ağız ve burun çevresine değdirmekten kaçının. Bu durumdan korunmak için gün içerisinde sık sık ellerinizi sabunla yıkayın. Çalışma masanızı antibakteriyel mendillerle silin.


Uzm. Dr. H. Uğur Boysan Diğer Makaleleri

KOAH