Sülük Tedavisi (hirudoterapi) nedir?
Hastalıkların tıbbi sülükler kullanılarak tedavisi, Latince bir terimle, “Hirudotherapy” olarak isimlendirilmiştir Burada asıl amaç, sülük beslenirken salgılanan sülük tükürüğünün potansiyel faydalarını elde etmektir. Toplum içerisinde sülüğün vücutta bulunan pis kanı emdiğine yönelik bir algı bulunur fakat bu doğru değildir. Sülüğün tedavi edici özellği biyoaktif maddeleri insan vücuduna geçirmesi ile sağlanır.
Sülük Tedavisi Nasıl İşe Yarar?
Sülükler tarafından salgılanan biyoaktif salgının başlıca özellikleri; kas gevşetici (miyorelaksan),Kan sulandırıcı (antikoagülan),bağışıklık düzenleyici (immünomodülatör), dolaşım düzenleyici (mikrosirkülasyon). Bu özellikleri sayesinde çeşitli klinik durumlarda kullanılır. Boyun, sırt, bel ağrısı gibi omurga rahatsızlıklarında, kas ağrıları, fibromiyalji, osteartrit (eklem kireçlenmesi),romatizmal hastalıllarda, tendon enflasmanyolarında (kasların yapışma yerinde ağrı,ödem) damar bozukluklarında (varisler, tromboz (damar içi pıhtı), iyileşmeyen yaralar ve cilt problemleri gibi pek çok hastalığın tedavisinde kulanılır
Sülük tedavisi nasıl uygulanır?
Sülük tedavisi sırasında sülükler önceden karar verilmiş bölgelere yerleştirilir ve cilde tutunması beklenir. Hastanın cildinin temiz ve parfüm, deterjan gibi kokulardan arındırılmış olması istenir.
Sülük tedavisi, genellikle ağrısız olan (sülük tükürüğünün içerdiği anestezik maddelerden dolayı) bir başlangıç ısırığını ve sülüğün 5 ila 15 ml kan emdiği yaklaşık 30 ila 60 dakika süren bir bağlanma periyodunu içerir. Kaç adet sülük kullanılacağı hastanın durumuna göre hekim tarafından karar verilir.