Doğal ve Kadim Bir Tedavi: Kupa (Hacamat) tedavisi
Sağlık Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu projeyle geleneksel ve tamamlayıcı tedavi yöntemlerinden olan ‘’hacamat ‘’ın ne olduğu ve nasıl yapıldığı merak ediliyor.
Özel Adatıp Sakarya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Uzm. Dr. Zeynep Sema ÜÇKARDEŞ, kupa uygulaması (hacamat) hakkında bilgiler verdi.
“Kan dolaşımını arttırmak için vücudun belli bölgelerinde vakum oluşturmaya dayanan tedavi yöntemine kuru kupa tedavisi, bölgesel vakum sonrası yüzeysel cilt kesikleri oluşturarak kılcal damarlardan kan alma işlemine ise yaş kupa tedavisi (hacamat) denir.” diyen Uzm. Dr. Zeynep Sema ÜÇKARDEŞ, usulsüzce ve bilgisizce yapılan uygulamaların önüne geçmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından 27 Ekim 2014 tarihinde, bu yöntemle ilgili yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlandığını ve uygulama için sadece hekimlere ve diş hekimlerine (diş hekimleri kendi branşları ile ilgili uygulama yapabilir.) izin verildiğini söyledi.
Hangi hastalıklar için kupa tedavisi uygulanır?Uzm. Dr. Zeynep Sema ÜÇKARDEŞ, kupa tedavisinin özellikle fibromiyalji (yumuşak doku romatizması) ,genel kas ağrıları, artralji (eklem ağrıları), spondilopatiler (boyun, sırt, bel bölgesindeki kireçlenmeye ait ağrılar), diz ağrıları, kronik yorgunluk sendromu, baş ağrısı, huzursuz bacak sendromu, dikkat dağınıklığı, unutkanlık ve depresyona iyi geldiğini söyledi.
Kupa tedavisi (hacamat) kimlere uygulanmaz? Uzm. Dr. Zeynep Sema ÜÇKARDEŞ, kupa tedavisi yaptırırken dikkat edilmesi gereken noktalara da değinerek, aktif ve cerrahi yaralar ile varisler üzerine direk uygulama yapılamayacağını, kalp yetmezliği ve kalp pili olanlarda, diyalize giren ve kansızlığı olan (hemoglobin 9,5 mg/dl’nin altı) hastalarda, kanama/pıhtılaşma bozukluğu olanlarda, antiagregan ilaç (kan sulandırıcı ilaç) kullananlarda, dinç ve kuvvetli olanlar hariç 65 yaş üzeri insanlarda ve kemoterapi alanlarda hacamat uygulanmayacağını belirtti.
Özel Adatıp Sakarya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Uzm. Dr. Zeynep Sema ÜÇKARDEŞ, hacamat tedavisi hekim kontrolünde yapılmalıdır diyerek, bu uygulamanın tam teşekküllü bir kurumda, kaliteli, tek kullanımlık ve steril malzemelerle yapılması gerektiğine dikkat çekti. Dikkatsizce yapılan tedaviler neticesinde enfeksiyonlar, kapanmayan yaralar ve bulaşıcı hastalıklar gibi kötü sonuçların ortaya çıkabileceğini söyledi.