Yazar : Uzm. Klinik Psikolog Şahika Tural
Uzmanlık : Klinik Psikoloji
Yazar'ın Makale Sayısı: 1
Tarih : 03.02.2020

Psikoterapi nedir?

Psikoterapi; içinde yaşadığı psikolojik güçlüklerden çıkış yolu arayan bireylerle yapılan ruhsal iyileşmeye yönelik profesyonel bir ilişki biçimi, tedavi amaçlı işbirliği ve iletişim sürecidir.

Psikoterapi, gerekli eğitimleri almış bir uzman eşliğinde duygularınızı, düşüncelerinizi, kendiniz ve diğerleriyle ilgili inançlarınızı, kişisel yaşantılarınızı güvenli bir biçimde keşfetme sürecidir. Bir profesyonel ile yapılan konuşma tedavisidir. Psikoterapi size, yaşadığınız zorluklar ya da sıkıntılarla ilgili içgörü kazandırmayı, düşünce ve davranışlarınızda değişiklikler meydana getirmek için motivasyonunuzu arttırmayı ve bu değişiklikler için uygun yollar bulmanıza yardımcı olmayı amaçlar. Psikoterapiyi yapan kişiye Psikoterapist bu hizmetti alan kişiye ise danışan denir.

Psikoterapi ne zaman gereklidir?

Depresyon, kaygı bozuklukları (obsesif kompulsif bozukluk, panik bozukluk, özgül fobiler, sosyal fobi …) gibi psikolojik / psikiyatrik sorunlarda

Ayrıca;

• Devam eden, yoğun mutsuzluk, çaresizlik ve umutsuzluk duyguları yaşıyorsanız

• Yaşadığınız duygusal zorluklar, kaygı ve korkularınız yaşamınızı olumsuz yönde etkiliyorsa

• Davranışlarınız kendinize ya da diğerlerine zarar vermeye başladıysa (madde ya da aşırı alkol kullanımı varsa, agresif  hale geldiyseniz…)

• Yaşadığınız duygusal zorluklar nedeniyle aileniz ya da yakınlarınızla karşı karşıya kalıyorsanız

• İş performansınızla ilgili kaygınız varsa

• Gün içinde yapmanız gereken işleri artık yapamayacak halde hissediyorsanız

• İş, akademik ve sosyal açıdan işlevselliğinizde (etkinliğiniz) bozulma varsa

psikoterapi için başvurmanız önerilir.

 

Önemli

Hayat içinde yaşadığımız sorunlar bazen baş etme gücümüzü aşabilir ve kendi başımıza çözemeyeceğimiz bir hal alabilir. Bu tıpkı grip olmak kadar doğal bir durumdur. Yaşadığınız sorunların çözümü için uzman yardımı almaktan çekinmeyiniz. Kişinin geliştirmesi gereken taraflarını bilmeyi istemesi son derece cesur ve akıllıca bir seçimdir. Bu kararı alıp arkasında durmak, yeniden rahatsızlanmamak için yapılması gerekenleri öğrenmek huzur, dinginlik ve bireysel özgürlüğe geçiş sağlar.

Bu destek bazen sadece Uzman Klinik Psikologla ya da psikiyatriden ilaç desteğiyle birlikte eş zamanlı olarak yürütülür. Eğer alanında uzman birine başvurursanız size gerekli bilgi ve yönlendirmeyi yapacaktır.


Uzm. Klinik Psikolog Şahika Tural Diğer Makaleleri